Over Lokotho

Lokotho wil mensen terug verbinden met zichzelf, met andere en met de natuur

Betekenis

De naam lokotho vindt zijn herkomst bij de namen van Michiel (oprichter van Lokotho) zijn 3 kinderen. Lola de bruisende levensenergie, Kobus met de onbreekbare creatieve geest en Thor vol liefde en eeuwig jong. Lokotho kent verder nog één al reeds bestaande betekenis, vrij vertaald “goede intenties” in de taal Zulu.

Word je bewust van je eigen (super) krachten 

De natuur heeft ons uitgerust met prachtige lichamen en creatieve geesten. Laten we er dan ook optimaal gebruik van maken! 

Doorheen de geschiedenis worden we als mensen constant uitgedaagd. Het vermogen om hier mee om te gaan is essentieel voor overleving. 

Condities als honger, koude, hitte, een aanval van hongerige leeuwen of het afzien van een gifpijltje in de nek, was voor onze voorouders letterlijk een periode van “survival of the fittest”. 

Belangrijk in onze evolutie is ons aanpassingsvermogen. Wanneer we geconfronteerd worden met acute en korte termijn stress situaties, zullen we een reeks van beschermmechanismes opzetten en ons sterken ter voorbereiding van toekomstige stress. 

De kracht om in balans te blijven tijdens veranderende omgevingsfactoren, is het nu fysisch, psychologisch of emotioneel, is fundamenteel om gezond te functioneren. 

Echter, in onze “comfortabele” moderne samenleving, zijn steeds meer en meer mensen deze balans kwijt. Slechte voedingsgewoontes, zittende levensstijl, milieuvervuiling en langdurige phycholosche stressoren zorgt voor “toxic stress”. Ons systeem wordt zwakker en onze regelsystemen zijn uit balans. 

Kwalen zoals ontstekingen, verschillende types van suikerziektes,  slechte energiestofwisseling treden optreden op en er start een afhankelijkheid van farmacologische producten. Dit gaat ten koste van het voelen en begrijpen van je lichaam en onze eigen helende capaciteiten. 

“Stop niet zomaar met medicatie, raadpleeg steeds je behandelende arts en bespreek alternatieven” 

Gelukkig staat de wetenschap niet stil en wordt er meer en meer onderzoek gedaan naar onze zelfhelende eigenschappen. We bezitten onze natuurlijke respons systemen nog steeds en er zijn (vaak eeuwenoude) technieken om hier van gebruik te maken in de strijd tegen toxic stress. 

maak kennis met

coach Michiel

Michiel Bervoets

Buitenmens en levensgenieter, Michiel Bervoets (1985), ontsnapt graag uit zijn vier muren om in de natuur te zijn. Van extreme krijgt Michiel veel energie, je zal hem dan ook vaak zien, zwemmend in een ijsrivier, wandelend op de heetste dag vant jaar, in het midden van een storm of op zijn meditatieplatform hoog in een boom. 

Deze ex-top atleet weet maar al te goed hoe het is op doelen te bereiken, je leven daar naar aan te passen en te geloven in dingen die onmogelijk lijken. Na het behalen van goud op de Belgische kampioenschappen en verschillende ere titels in de Belgische atletiek (400m en 800m) weet hij wat mindset kan betekenen. Voor dergelijke commitment moet je van iets houden. Michiel hielt van hardlopen, heel snel…

Nu ligt zijn passie bij gelukkig, sterk en gezond zijn. Om zo de beste versie van zichzelf te zijn, als echtgenoot, als vader, als vriend en als coach voor iedereen die wil geïnspireerd worden. 

de rustgevende locatie

Kasteelhoeve Wange

Kasteelhoeve Wange is één van de duurzaamste projecten van Vlaanderen.
Met zijn prachtig natuurdomein, seminariecentrum en logies is het winnaar van precieuze prijzen rond duurzaamheid en ecologisch beheer.

Wim Hof Method

Wim Hof en zijn Methode

Heel simpel gezegd is de Wim hof methode (whm), een natuurlijke weg naar een meer optimale staat van lichaam en geest. De methode maakt gebruik van natuurlijke elementen en systemen die ons lichaam bezit en dagelijks, on bewust voor jou, mee werkt.

De Wim Hof Methode draait om het reconnecten met onszelf, met andere en met de natuur.

Door een juiste en consistente beoefening biedt het een grote variatie aan mogelijke gezondheidsvoordelen zoals, een verhoogd immuniteitssysteem en energieniveau, vermindering van stress, een versterking van je uithouding en een betere slaapkwaliteit. In het algemeen zal je u gelukkig, sterk en gezond voelen.

3 pijlers binnen de Methode

Door middel van bewust ademen, koude blootstelling en mindset oefenigen gaan we verschillende extreme gaan opzoeken. De oefeningen hebben een diepe impact op ons lichaam en geest en zijn de ideale basis om te leren omgaan met discomfort en verhoogte onze weerbaarheid terwijl het ons gelukkig, sterk en gezond houdt.

Bewust ademen:

Door bewust te ademen laten we onszelf toe om in de diepte van onze eigen natuur te duiken. Door de ontregelde manier van leven kunnen onze systemen vaak eens een reset of een energie boost gebruiken. Door het ademen trainen we ons cardiovasculair systeem, onze longen, al het weefsel en de spieren rond de longen, het diafragma, de bloedcirculatie en ons zenuwstelsel.

Via de ademoefeningen helpen we het lichaam ook om toegang te krijgen tot het autonome zenuwstelstel, waar we kunnen werken aan vermindering van ontstekingspijnen, verhogen van ons immuunsysteem en onze koude tolerantie.

Koude blootstelling:

De koude biedt een variatie aan gezondheidsvoordelen aan, traint het cardiovasulaire systeem, verbetert de bloedcirculatie, verminderd ontstekingen, activeert de productie van witte bloedcellen, pompt “Feel Good” hormonen door het lichaam, verhoogt de focus en geeft een directe energie boost. Het helpt ons ook om sneller en sterker te reageren op stressors, verbeterd onze slaapkwaliteit en sterkt ons brein tegen stress en ouder worden.

Mindset:

De derde pijler is de misschien wel de meest belangrijkste van al. Zowel het bewust ademen als de koude, vereisen geduld en toewijding om deze volledig eigen te maken. Vol focus en volharding zijn we klaar om ons lichaam en geest te exploreren. Het is niet altijd makkelijk om die koude knop om te draaien ons de douche of om in een ijsbad te springen. Maar elke keer opnieuw sterken we onze mental spier en leren we omgaan met discomfort.

Lees en leer meer over de Wim Hof methode

maak kennis met onze

partners